ΣΥΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Σύρος δεσπόζει στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων . Το όνομα της προέρχεται από το φοινικικό ουσύρα ή ουσούρα που σημαίνει ευτυχισμένη.

Η έκταση της είναι 86 τ.χλμ. και το μήκος της φτάνει στα 22,5 χλμ. Είναι γενικά λοφώδης με εξαίρεση λίγες κοιλάδες. Ψηλότερη κορυφή είναι ο Πύργος με  υψόμετρο 442 μέτρα. Τα φυσικά λιμάνια που σχηματίζονται στη Σύρο είναι της Ερμούπολης στα ανατολικά και του Φοίνικα στα δυτικά. Μικρότεροι όρμοι είναι ο Γαλησσας , η Βάρη , το Κίνι , το Δελφίνι , τα Γράμματα.

Το νησί της Σύρου είναι κατοικημένο από τα Νεολιθικά Χρόνια. Υπήρξε ένα από τα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού (Χαλανδριανή). Τον 6ο αι. π.Χ. στο νησί έζησε ο φιλόσοφος Φερεκύδης. Λέγεται ότι κατοικούσε σε δύο σπήλαια, το ένα στο Πλατύ Βουνί, γνωστό και ως Σπηλιά του Φερεκύδη και το άλλο στη θέση "Αληθινή". Το 13ο αιώνα καταλήφθηκε από τους Ενετούς.

Τότε χτίστηκε η μεσαιωνική πόλη. Επί Τουρκοκρατίας διοικήθηκε με εξαιρετικά προνόμια. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 βρισκόταν υπό γαλλική προστασία, αποτελώντας ασφαλές καταφύγιο για τους καταδιωκόμενους. Γνώρισε μεγάλη εμπορική και πολιτιστική ανάπτυξη ως τις αρχές του 20ου αι. Το 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες.